• Головна
  • Вихідний чи робочий день? У "Дії" запустили опитування щодо 8 березня
14:53, 28 лютого 2023 р.

Вихідний чи робочий день? У "Дії" запустили опитування щодо 8 березня

Вихідний чи робочий день? У "Дії" запустили опитування щодо 8 березня

Нещодавно у Верховній Раді зареєстрували законопроект, що пропонує прибрати 8 березня, 1 та 9 травня із переліку святкових і неробочих днів

Українцям дали можливість самосійно вирішити, чи скасовувати офіційний вихідний 8 березня. У "Дії" з’явилось опитування, де кожен може проголосувати щодо долі Міжнародного жіночого свята в Україні.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації, Михайло Федоров, у своєму Telegram-каналі.

Щоб долучитись, необхідно у програмі "Дія" знайти опцію "Послуги" та фукнцію "Опитування".

Перед голосуванням українцям пропонують послухати звернення нардепки Марини Бардіної, яка пояснює історичні передумови та важливість 8 березня.

Опитування буде актуальним до 6 березня. Напередодні свята, ініціатори переглянуть законопроект та врахують бажання українців.

Чому хочуть скасувати 8 березня?

Після повномасштабного вторгнення, у Верховній Раді запропонували скасувати святкування 8 березня та ряд інших свят.

Такі зміни пропонують, щоб "покінчити з нав’язаними традиціями минулої спадщини" та "усунути спадщину колоніального минулого в культурному житті та побуті".

Ініціатори законопроєкту – позафракційна депутатка Оксана Савчук, Наталія Піпа, Соломія Бобровська, Ярослав Юрчишин від "Голосу", Ростислав Тістик від "Слуги Народу" та Ігор Гузь від депутатської групи "За майбутнє" – стверджують, що Міжнародний жіночий день, який зараз визначений вихідним в Україні, встановив окупаційний московський режим.

Тому більш доречним вони вважають відзначати 25 лютого День української жінки – в день народження Лесі Українки.

Ще однією з головних причин зміни стало фінансове становище. Адже додатковий неробочий день – втрата для економіки, що у стані війни не є доцільним.

Щорічно українки святкували 8 березня на вулицях міст під час Маршу жінок. Основа мета – нагадати про рівенство прав. Останні декілька років жінки вимагають затвердження Стамбульської конвенції.

Рішення щодо законопроекту ще не прийнято. Для суспільства ця ідея стала інформаційним резонансом. Соціальні мережі реагують по різному, як позитивно, так і не зовсім.

"Саме 8 Березня в Україні вже склалася багаторічна традиція, коли жінки, і не тільки, виходять на демонстрації та мітинги на вулиці міст і сіл України. Під час таких акцій вимагають ратифікувати важливі міжнародні документи, внести зміни у національне законодавство про домашнє насильство, збільшити кількість притулків для постраждалих, спростити доступ до послуг, збільшити кількість дитсадків, зупинити практику використання сексистської реклами, дискримінації жінок на ринку праці, зупинити сексуальні домагання та зробити публічні місця більш безпечними для дівчат та жінок", – прокоментувала правозахисниця та заступниця голови центру "Жіночі перспективи" Марта Чумало.

А як ви ставитесь до такої пропозиції? Проголосуйте за посиланням або напишіть у коментарях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#8 березня #свято #скасування
live comments feed...