• Головна
  • Храм у Хмельницькому, де стався інцидент з військовим, перейде до ПЦУ
11:27, 3 квітня 2023 р.

Храм у Хмельницькому, де стався інцидент з військовим, перейде до ПЦУ

Храм у Хмельницькому, де стався інцидент з військовим,  перейде до ПЦУ

Ранок у неділю, 2 квітня, в Хмельницькому почався з релігійного інциденту. У Свято-Покровському кафедральному соборі УПЦ (МП) під час богослужіння побили військового. Новина швидко розлетілась соцмережами та в засобах масової інформації. До храму почали сходитися сотні небайдужих людей. А вже на вечір у цьому ж соборі вперше прозвучала молитва українською. Про це повідомляє ХМ-ІНСАЙД.

Як все відбувалося — подаємо за хронологією

Близько 10 години у Свято-Покровському кафедральному соборі УПЦ (МП), що по вулиці Володимирська у Хмельницькому, сталася конфліктна ситуація:служителі культової споруди побили людину у військовій формі. Відео інцидентуоприлюднив депутат Хмельницької обласної ради Віктор Бурлик.За його словами, йдеться про військовослужбовця Артура Ананьєва, який з початку повномасштабної війни пішов добровольцем на фронт в складі 19-го стрілецького батальйону. 

Коли вся країна спостерігає за ситуацією в Лаврі, він САМ пішов в московський храм, щоб задати питання “Скільки людей ще має загинути, щоб ви перестали ходити в московський патріархат????” Що було далі видно на відео”, – написав Віктор Бурлик.

На місце події свідки викликали правоохоронців. 

Згодом в управлінні патрульної поліції Хмельниччини повідомили, що чоловік у військовій формі, якого побили в храмі, вчиняв дрібне хуліганство під час богослужіння, тож вирішується питання про притягнення його до адміністративної відповідальності за ст.173 КУпАП. 

Орієнтовно в 13 годині в ГУ Нацполіції у Хмельницькій області повідомили, що за фактом побиття військовослужбовця, зафіксованим на відео, відкрито кримінальне провадження за частиною 2 статті 296 Кримінального кодексу України (хуліганство, вчинене групою осіб). 

Водночас на інцидент відреагували в єпархії УПЦ (МП), заявивши, що “дії молодика, який одягнув військову форму, хоч і не має ніякого відношення до військовослужбовців є провокативними”.

На щоВіктор Бурлик через соцмережі інформував про збір біля храму ініціативної групи о 18 годині та закликав приходити всіх, хто “розказує за переодітого чоловіка у військові формі”.

Реагуючи на подію, міський голова Олександр Симчишин повідомив про те, що на позачерговій сесії Хмельницької міської ради мають намірприпинити користування УПЦ (МП)усіма земельними ділянками на території громади.

Близько 17 години біля собору почав збиратися натовп.

О 17 годині 30 хвилин перший заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін у відеозверненні закликав “знизити градус напруги та надати можливість відповідним службам розв`язати конфлікт у правовий спосіб”.

Проте люди продовжували сходитись до собору на Володимирській, і на 18 годину там зібралося приблизно 2 000 людей. Вони тримали плакати “Геть московського попа!”, “Українська церква має бути незалежною!”. Серед натовпу було й чимало прихожан Свято-Покровського собору. Між ними та іншими учасниками заходу почалися сутички. Люди вимагали, аби священик УПЦ вийшов до них, а коли представники собору намагались щось сказати, люди співали Гімн України та продовжували викрикувати “Слава Україні!” та “Геть московського попа!”. Згодом священики УПЦ покинули територію під крики “Ганьба!”.

На місці було чимало поліції, а також військові. 

Перед людьми виступили представники влади міста з інформацією про початок процедури перереєстрації Свято-Покровського собору і переходу з УПЦ (МП) під юрисдикцію Православної церкви України. Парафіяни розпочали збір підписів. Головою зборів обрали депутата обласної ради Юрія Смаля. Визначили комісію у складі трьох осіб. На 19 годину за перехід храму до ПЦУ, як повідомив Смаль, проголосували 1 235 вірян.

Ключі від храму передали комісії, яка зайшла в приміщення собору для огляду і попередньої ревізії в присутності журналістів. Після цього увійшли всі охочі.

Вперше за всю історію собору тут пролунала молитва українською мовою. Службу провів військовий капелан ракетної бригади “Свята Варвара” молодший лейтенант капеланської служби Даниїл Тарнавський.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Хмельнийький #скандал #побиття
live comments feed...