• Головна
  • Церкву-фортецю на Хмельниччині, яка досі залишається нічийною, зареєструють за державою
10:04, 7 квітня 2023 р.

Церкву-фортецю на Хмельниччині, яка досі залишається нічийною, зареєструють за державою

Церкву-фортецю на Хмельниччині, яка досі залишається нічийною, зареєструють за державою

У Хмельницькій обласній військовій адміністрації вчора, 6 квітня, обговорили визначення прав власності на пам’ятки культурної спадщини, які є культовими спорудами. Зокрема, йшлося і про унікальну церкву-фортецю Покрови Пресвятої Богородиці в селі Сутківці, збудовану орієнтовно уXV столітті, яка досі не має законодавчо визнаного власника. 

За даними ОВА, на території Хмельниччини є 255 пам’яток архітектури місцевого та національного значення, значна їх частина — культові споруди. Саме про заходи, спрямовані на збереження цих пам’яток, які не підлягають приватизації, говорили на нараді заступник начальника ОВА Володимир Білик, представники Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій адміністрації та начальник Хмельницької РВА Анатолій Катеренчук.

Церкву-фортецю на Хмельниччині, яка досі залишається нічийною, зареєструють за державою, фото-1

Вирішили працювати над оформленням права власності на культові споруди – пам’ятки культурної спадщини, якими користуються релігійні громади без правовстановлюючих документів.

Серед них – пам’ятка архітектури національного значення “Церква-фортеця, ох. №769” у Сутківцях Хмельницького району. Ще у 2022 році була розпочата процедура реєстрації державної форми власності на неї. Наразі унікальна пам’ятка не має визначеного на законодавчому рівні власника. А це негативно впливає не лише на її стан, а й на умови використання.

Згідно із Законом України “Про перелік пам’яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації”, пам’ятка архітектури національного значення “Церква-фортеця, ох. №769” у с. Сутківці може перебувати лише у комунальній або державній власності. Хмельницькою районною військовою адміністрацією уже виготовлено технічний паспорт на будівлю, замовлено оцінку майна та найближчим часом буде внесено відомості в Єдиний реєстр об’єктів державної власності про нерухоме майно”, – зазначили в ОВА.

Церкву-фортецю на Хмельниччині, яка досі залишається нічийною, зареєструють за державою, фото-2
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#церква-фортеця #хмельниччина
live comments feed...