• Головна
  • На Хмельниччині уночі 23 квітня спостерігали рідкісне явище північного сяйва
10:25, 24 квітня 2023 р.

На Хмельниччині уночі 23 квітня спостерігали рідкісне явище північного сяйва

У ніч неділі, 23 квітня, українці могли спостерігати рідкісне явище північного сяйва, яке тривало кілька хвилин, повідомили користувачі соцмереж. Рожеве та зелене світло можна було побачити у багатьох областях України, в тому числі на Львівщині, Хмельниччині та північних регіонах.

Рідкісне явище тривало кілька хвилин з приблизно з 22:00. Зазначимо, це не єдина небесна подія за вчора – у небі над Україною ввечері 23 квітня можна було побачити зустріч Місяця та планети Венери, яка виглядала, як зірка поблизу супутника.

Нагадаємо, що явище північного сяйва є унікальним для нашого регіону. Воно виникає за взаємодії сонячного вітру (потік протонів, електронів та ядер гелію) з магнітним полем Землі. Часточки потоку, збуджуючись, починають світитись. Колір сяйва залежить від складу атмосфери.

Через те що частки сонячного вітру, рухаючись вздовж силових ліній планети, переносяться в сторону полюсів, дане явище є характерним для високих широт. Проте під час підвищеної сонячної активності (сонячного шторму) його можна спостерігати й на територіях нижчих широт (за умов безхмарного неба й віддаленості від великих міст).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#сяйво #зорі #Хмельниччина
live comments feed...