![](https://s.shepcity.com.ua/section/logo/upload/pers/279/logo.png?20240727)
15:14, 3 травня 2023 р.
На Шепетівщині зафіксовано випадок ботулізму. Як убезпечити себе від отруєння
![На Шепетівщині зафіксовано випадок ботулізму. Як убезпечити себе ві... На Шепетівщині зафіксовано випадок ботулізму. Як убезпечити себе від отруєння](/dist-assets/images/cap.jpg)
В Шепетівському районі зафіксовано випадок отруєння на ботулізм з важким перебігом захворювання, про це повідомляє Шепетівське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.
В управлінні нагадують, що ботулізм — це небезпечна харчова токсикоінфекція, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини в харчових продуктах. Отруєння може виникати внаслідок вживання:
- солоної, в'яленої та копченої риби (особливо, якщо не випотрошена внутрішня частина риби), порушені умови виготовлення та зберігання);
- вживання м’ясних, грибних, овочевих консервів, копчених м’ясопродуктів, що приготовлені в домашніх умовах та придбані у місцях стихійної торгівлі;
- вживання консервів у здутих «бомбажних» банках та з наявністю плісняви.
В жодному разі небезпечно вживати такі харчові продукти! Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого. Як правило захворювання починається раптово. У людини порушується зір, виникає м’язова слабкість і з’являється сухість у роті, турбує «туман», роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, далекозорість, відчувається наявність чужорідного тіла в глотці, першіння в горлі, погіршується ковтання їжі, що може призвести до летальних наслідків. У випадку виявлення перших ознак захворювання негайно звертайтесь до найближчої лікувальної установи за медичною допомогою. Самолікування у випадку ботулізму вкрай небезпечне. З метою запобігати випадкам захворювання краще завжди дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:
- насамперед – це суворе дотримання основних санітарно гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини;
- не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;
- не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, тому, що технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
- необхідно ретельно очищати та промивати продукти проточною водою, швидко і ретельно видаляти кишки при післязабійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;
- необхідно суворо дотримуватись рекомендованих правил обробки банок та теплової обробки продуктів.
Домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці та бажано короткий термін.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
11:00
24 червня
13:00
28 травня
У Кам’янському продають легендарний завод: що він може
Новини компаній
17:00
21 березня
10:33
12 грудня 2023 р.
13:02
1 грудня 2023 р.
09:01
3 жовтня 2023 р.
16:54
29 вересня 2023 р.
live comments feed...