• Головна
  • У Музеї пропаганди відбувся просвітнецький семінар: “Історія – (не) пропаганда. Війна за минуле”
18:06, 5 травня 2023 р.

У Музеї пропаганди відбувся просвітнецький семінар: “Історія – (не) пропаганда. Війна за минуле”

Днями у шепетівському Музеї пропаганди відбувся просвітницький семінар “Історія – (не) пропаганда. Війна за минуле” присвячений 8-му травня — Дню пам’яті та примирення та вшанування борців за незалежність України.

Метою семінару було висвітлення героїчної боротьби Українського народу за утвердження суверенітету власної держави, ідеалів свободи, соборності; подолання російської імперської та комуністичної історичної спадщини; популяризація та переосмислення історії України; музеєфікація сучасної російсько-української війни; вшанування борців за незалежність України.

Вітальні слова отримали представники органів місцевого самоврядування:

Валентина Бражук – директорка Музею пропаганди

Ольга Сало – заступниця генерального директора Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності

Аліна Коваль – депутатка Хмельницька обласної ради, голова комісії з питань регіонального розвитку та місцевого самоврядування, волонтерка, меценатка просвітницьких проєктів Хмельниччини

Гостем Шепетівки та модераторкою цієї події була Ганна Байкєніч — завідувачка сектору методичної роботи Управління наукового забезпечення Українського інституту національної пам’яті.

На семінарі обговорювали теми:

  • Відновлення національної пам’яті через очищення топонімічного простору населених пунктів України від назв і символіки, пов’язаних із державою-агресором
  • Сучасна російсько-українська війна. Історичні паралелі

  • Майдани у парадигмі визвольних змагань українців за свободу і незалежність

  • Майдан і війна: факти, фейки, міфи

  • Сучасна російсько-українська війна. Осмислення та музеєфікація

  • Платформа музеїв України OBMIN: форми співпраці та виклики на майбутнє

  • Як розповідати сучасну історію. Досвід Музею Майдану

  • Що, як і коли святкувати, відзначати та вшановувати. Національний календар у політиці пам’яті

Одночасно в музеї відбулося офіційне відкриття виставки “Рашизм – це”. Проєкт створений Українським інститутом національної пам’яті спільно з Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, а також Національним меморіальним комплексом Героїв Небесної Сотні – Музеєм Революції Гідності, щоб розкрити зміст тієї квазіідеології, замішаної на поєднанні ідей фашизму та більшовизму і під гаслами якої сьогодні російські загарбники вбивають українців. 

У Музеї пропаганди відбувся просвітнецький семінар: “Історія – (не) пропаганда. Війна за минуле”, фото-1

Прем'єрне відкриття виставки відбулося 3 травня та охопила безліч нагальних тем пам'яті, історії та російсько-українських відносин. 

На стендах виставки «Рашизм – це…» розкрили питомі ознаки й характерні риси рашизму: культ «скрєп» і культ вождя, імперський реваншизм і «побєдобєсіє», агресивна пропаганда і ксенофобія, а також ті злочини, які здійснюють рашисти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#виставка #семінар
live comments feed...