Відсутність ТТН, помилки у її оформленні – одна з найпоширеніших проблем, які виникають під час перевірки податкової. Але чи завжи вона потрібна? Чи є її відсутність порушенням? У багатьох випадках сам факт наявності ТТН не є обов’язковим. Верховний Суд України у своїй постанові від 02 березня 2023 року, а також у листі від 29.03.2023 року №525/ЗПІ/99-00-21-03-02-10 дав своє авторитетне роз’яснення: «Товарно-транспортна накладна не є документом, що містить інформацію для визначення об’єкта оподаткування ПДВ».

Якщо предметом перевірки є операції з перевезення, тут ТТН конче потрібна. Передання товару, набуття права власності на нього мають підтверджуватися видатковою накладною, якщо в цьому випадку відсутня або оформлена з помилками ТТН, це не має значення. Така накладна може підтвердити тільки переміщення (перевезення) товарів, матеріальних цінностей, але що стосується самого факту придбання товарів, отримання права власності на них – саме це ТТН не може підтвердити беззаперечно. Тому Верховний Суд коментує цю ситуацію так: не можна підтвердити безтоварність господарської операції тільки на підставі відсутності ТТН або помилок у її оформленні.

Слід зазначити, що суди першої інстанції враховують при розгляді подібних справ всю сукупність обставин: реальність господарських операцій позивача, правомірність формування ним своїх даних податкового обліку та інше. Тільки сукупність цих документів позивача, розгляд специфіки діяльності конкретного підприємства дають можливість судам дійти до висновку про реальність господарських операцій з контрагентами. Тільки повний аналіз з урахуванням всіх фактів, документів, реальних обставин в результаті можуть спростувати висновки контролюючого органу в актах перевірки про безтоварність операцій позивача з придбання товарів та послуг у цих контрагентів. 

Верховний Суд заявляє, що буде і надалі коригувати судебну практику в Україні відповідно до позиції Європейського суду з прав людини, який вимагає індивідуальної юридичної відповідальності платника податків за правопорушення. Не можна вважати порушенням і говорити про відсутність господарської операції тільки на основі відсутності ТТН або її оформлення з помилками. Необхідно брати до уваги фактичний рух активів платника податків, зобов`язання, що відбулися у зв`язку з його господарською діяльністю, зміни у власному капіталі.

Позицію Верховного Суду України у цьому питанні підтверджують постанови від 11.09.2018 у справі №804/4787/16, від 05.02.2019 у справі №822/2373/17, від 24.05.2019 у справі №826/7423/16, від 30.09.2021 у справі №826/12528/17, від 08.06.2021 у справі №804/16151/15.

Бухгалтерська компанія «Параграф» допоможе розібратися у цьому та інших питаннях, які потребують консультацій та практичної допомоги досвідченого бухгалтера, юриста, економіста. Враховуйте, що наявність або відсутність ТТН, помилки у її оформленні не можуть бути підставою для негативних висновків перевірки про безтоварність господарської операції з придбання або продажу товарів!

Ми надаємо якісні послуги приватним підприємцям, ФОПам з питань оподаткування, ведення обліку і підготовки звітності, застосування РРО і КОРО, з питань ліцензування, реєстрації, реорганізації підприємств. Наш досвід дозволяє нам надавати повний пакет послуг, потрібних для бізнесу, зважаючи на особливості підприємства, замовника, щоб чітко виконати вимоги ділових партнерів.