У багатьох людей виникає питання, що робити і як вчинити, якщо близька і рідна людина зловживає спиртним. Сподіватися і вірити, що все якось минеться само собою, наче вже й немає сил але й залишити рідну людину не варіант.

Якщо ви зіткнулися з такою проблемою, насамперед потрібно взяти в себе в руки і почати діяти, а саме, докласти зусиль, щоб алкоголік пройшов анонімний курс лікування від алкоголізму і побороти свою залежність за допомогою фахівців - лікарів-наркологів, психіатрів і психотерапевтів.

Чому люди зловживають спиртним?

Близькі люди алкозалежного повинні для себе чітко розуміти, з якою проблемою вони зіштовхнулися, щоб не робити необдуманих вчинків, які ведуть тільки до погіршення і без того ненормального становища. З алкоголіком не варто з'ясовувати стосунки в скандальній формі.

Нерідко люди бачать в алкоголі якісь ліки від самотності, страждань і відчаю. Насправді ж спиртне жодним чином не усуває проблеми, після зловживання їх стає тільки більше.

Перебуваючи в радісних почуттях, люди бажають відзначити такий стан, вживаючи алкоголь, і, як показує практика, таких "свят", тобто приводів, у людей, схильних до алкогольної залежності, стає дедалі більше й більше, що в підсумку переростає у хворобу - алкоголізм.

Інтервенція алкозалежних

Якщо людину тягне вживати алкоголь дедалі більше і більше, вона знаходить різного роду виправдання і приводи, щоб вжити чергову дозу спиртного. При цьому алкоголік не усвідомлює, що він хворий і йому необхідна допомога, тому важливо близьким і родичам хворого відкрити йому на проблему очі, щоб він насправді замислився, куди він котиться і до чого це все призведе, ось для цього і необхідна інтервенція.

Інтервенція - спеціально підготовлена й організована відверта розмова між близькими алкоголіка і безпосередньо ним самим.

Інтервенція має бути саме продуманою, щоб спілкування закінчилося не гучним скандалом, а згодою і бажанням залежного почати лікування.

Деякі люди не до кінця розуміють чому з алкоголіком потрібно вести діалог. Річ у тім, що залежна людина справді не спостерігає в себе якихось проблем, пов'язаних з алкоголем, тому нерідко обурюється, що оточуючі роблять їй із цього приводу зауваження, вона реально вважає, що з нею "все гаразд".

Як лікують алкоголізм?

Алкоголізм є хворобою, тому залежну людину необхідно лікувати. Лікування може бути різним: кодування, психотерапія, комплексне. Останній варіант найефективніший, оскільки ймовірність рецидиву після курсу такої терапії практично дорівнює нулю.

Часто в результаті затяжної алкогольної залежності у людини проявляються різні супутні захворювання, тому їй необхідно пройти медичне обстеження. На підставі результатів обстеження алкоголіка буде легше переконати почати лікуватися, оскільки йому можна аргументовано буде показати, до чого призвело його зловживання спиртним.

Як приблизно має вестися розмова з алкоголіком про необхідність лікування

У розмові бажано задіяти близьких і родичів алкоголіка, а також людей, думка яких для хворого є авторитетною.

  • Під час бесіди необхідно дотримуватися наступного:
  • говорити, що ви розчаровані тим, що відбувається з хворим і вами. При цьому слід відмовитися від докорів і звинувачень на адресу хворого;
  • слід нагадати про наслідки вживання алкоголю: втрачене здоров'я, передчасна смерть, руйнування родин, проблеми з друзями та близькими, на роботі тощо;
  • запропонувати вихід із ситуації, що склалася, тобто звернутися до фахівців для проходження лікування.

Якщо ж у процесі розмови не вдалося досягти згоди алкоголіка, необхідно докласти зусиль, щоб він вирушив разом із вами на бесіду до психолога або лікаря-нарколога. Профільні фахівці вміють спілкуватися з такими пацієнтами, тому ймовірність висока, що вони виростуть у хворого бажання почати лікуватися.

Вище сказано, що необхідне бажання самого алкоголіка почати лікуватися. Вся річ у тім, що людина, яка хоче назавжди відмовитися від спиртного і готова до цього докласти максимум зусиль, має значно більше шансів на якнайшвидше одужання.

Куди можна звернутися по допомогу алкоголіку?

Необхідно звертатися до спеціалізованих установ із боротьби із залежностями, наприклад, реабілітаційного центру "Антинаркотик", що входить до Міжнародної Антинаркотичної Асоціації.

Фахівці цього центру протягом багатьох років повертають до нормального життя людей, незалежно від віку і статі.

Напрацьовані власні методики фахівців центру в сукупності з всесвітньовизнаними підходами до лікування дають позитивні результати в максимально стислі терміни, які можуть бути при тому чи іншому ступені залежності.