• Головна
  • На Хмельниччині працює компанія з іранським капіталом: що відомо
08:21, 11 листопада 2022 р.

На Хмельниччині працює компанія з іранським капіталом: що відомо

Російські окупанти іранськими дронами-камікадзе “Shahed-136” підступно атакують Україну, вражаючи об’єкти енергетичної інфраструктури. А тим часом, в країні продовжують працювати компанії з іранським капіталом. Йдеться про підприємства, серед засновників або кінцевих бенефіціарів яких наявні громадяни Ірану або ж закордонні компанії з іранською “пропискою”. Є серед таких і фірма, яка функціонує на Хмельниччині.

Для визначення присутності іранського капіталу в українських компаніях аналітики R&D центру YouControl дослідили офіційні дані Єдиного державного реєстру стосовно засновників та кінцевих бенефіціарів підприємств. Виявили 863 діючих компанії.

Згідно з останніми відомими даними за 2020 рік, які минулоріч розкрила Державна фіскальна служба, ці компанії згенерували351,8 мільйона гривень чистого доходу від реалізації продукції. При цьому, контролюючи 431,4 мільйона гривень активів балансу та зареєструвавши сумарний статутний капітал у розмірі 398,7 мільйона гривень.

Ці суми свідчать про відносно низький рівень прямої присутності іранського капіталу в діловому ландшафті України, адже кожна із ТОП-1 000 найбільших компаній України згенерувала як мінімум1 мільярд гривень виторгу за аналогічний період. Однак, не варто забувати, що іранський капітал з огляду на багаторічні міжнародні санкції здавна був схильний приховуватись за офшорними непрямими ланцюжками власності або ж діяти в тіньовому секторі економіки поза периметром офіційного регулювання. Отже, реальні масштаби присутності іранського капіталу в Україні можуть бути значно вищими”, – зауважують аналітики.

Фірма з іранським капіталом на Хмельниччині

Як свідчать дані YouControl, на території Хмельницької області діє компанія з іранським капіталовкладенням. Це – товариство з обмеженою відповідальністю “ЗЕЙТАН”, зареєстроване у 2013 році в місті Хмельницький по вулиці Романа Шухевича (колишня Курчатова), 13. Станом на 10 листопада не перебуває в процесі припинення. 

Основним видом діяльності є оптова торгівля хімічними продуктами. Також серед інших зазначено: оптова торгівля залізними виробами, водопровідним і опалювальним устаткованням і приладдям до нього; іншими проміжними продуктами; оптова торгівля цукром, шоколадом і кондитерськими виробами; зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин; металами та металевими рудами.

Статутний капітал ТОВ “ЗЕЙТАН” становить 4 794 гривні. Товариство має трьох співзасновників. Одна з них – хмельничанка Наталія Прокопюк озмір внеску до статутного фонду 1 582,02 гривні) та двоє громадян Ірану: Ахмадіаттар Аліреза та Могіміан Боруджені Мохаммадтагі. Обидва зареєстровані в місті Тегеран, столиці ІрануРозміри їхнього внеску до статутного фонду компанії становлять – 1 582,02 та 1 629,96 гривні відповідно.  

За інформацією сервісу YouControl, в реєстрі судових рішень знайдено лише один документ, в яких згадується ТОВ “ЗЕЙТАН”. Це –  адміністративний позов Державної податкової інспекціїу місті Хмельницький, заявлений у 2015 році. Він стосувався не надання фірмою понад рік податкового звіту. 

Щодо фінансового стану товариства, то дані в YouControl відсутні.

Чим займається іранський бізнес в Україні

Згідно з дослідженнями, 661 іранська компанія сконцентрована в Києві (77% від загальної кількості). На другому місці – Харківська область, на третьому – Одеська. Замикають першу п’ятірку регіонів за присутністю іранського бізнесу Київська та Дніпропетровська області. Тобто, іранський капітал фокусується навколо найбільших промислових центрів країни. Тоді як в західній частині України таких компаній зареєстровано найменше.

Наразі галузева структура іранського бізнесу найбільше зосереджена на таких видах діяльності:

  • неспеціалізована оптова торгівля (10.5%від загальної кількості),
  • сфера будівництва (5.3%), 
  • ресторанний бізнес (5.0%),
  • комп’ютерне програмування (4.5%). 

Питому вагу мають оптові торговці овочами і фруктами, туристичні та дизайнерські агентства, а також оптові торговці зерном, будматеріалами та паливом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Хмельниччина #Іран #компанія
live comments feed...