• Головна
  • Стихійна торгівля у Шепетівці. Що змінилося за останній час?
18:21, 24 січня 2023 р.

Стихійна торгівля у Шепетівці. Що змінилося за останній час?

Стихійна торгівля у Шепетівці. Що змінилося за останній час?

Ранок. На алейці, яка веде до центру, людей не менше ніж ввечері біля АТБ. Перехожим залишили вузеньку стежинку для проходу із широкого тротуару. Все інше встелене відрами з городиною, банками з молоком, сметаною, ящиками та навіть рибою.

Хтось з шепетівчан зупиняється, запитує ціну, а хтось проходить повз. Загалом покупців тут не бракує. Очевидно, що до стихійної торгівлі звикли - навіть попри те, що багато років це явище намагаються побороти. 

У Шепетівці є близько чотирьох місць зі стихійною торгівлею. Про всі точки знають правоохоронці та інколи працюють з цими правопорушеннями. Що змінилось з початком повномасштабної війни та що роблять з торговцями зараз?

Стихійна торгівля у Шепетівці. Що змінилося за останній час?, фото-1

Стихійна торгівля пішла на спад?

Локації зі стихійною торгівлею шепетівчани спостерігають щодня. Це переважно на проспекті Миру та вул. Небесної Сотні. Варто додати, що з воєнним станом на порушників не закривають очі, але все марно. З ними продовжують проводити профілактичні бесіди, просять перейти на ринок та інколи складають протоколи. Торік навіть була зустріч з підприємцями які теж торгують на тротуарах. За результатами зустрічі була домовленість у відповідний термін перейти на ринок з облаштованими для цього прилавками.  Але на їх місця стали інші.

Стихійна торгівля у Шепетівці. Що змінилося за останній час?, фото-2

Яку роботу проводять з торговцями?

Пані Світлана час від часу торгує на виході з супермаркету на проспекті Миру. Біля стільчика розкладає імпровізований прилавок, а на ньому — овочі, консервація та молоко. Весь товар жінка привозить з села. Зізнається, не боїться заборон, бо ж, мовляв, торгує дуже рідко.

Стихійна торгівля у Шепетівці. Що змінилося за останній час?, фото-3
  • А хто мені що скаже? Я ж своє, не чуже продаю, - говорить жінка.

З власного спостереження додамо, жінка за якусь пару годину встигла продати товар й зникла. Та в інших точках стихійної торгівлі продавців містяни вже знають в обличчя. Наразі мова не про людей, які з рук торгують власно вирощеною городиною, а про "підприємців", які часто-густо закупляють товар на ринку і перепродують його на вулицях міста. Саме останніх називають перекупниками. 

Стихійна торгівля у Шепетівці. Що змінилося за останній час?, фото-4
  • Їм так легше. Стали на вулиці, після себе не треба прибирати, ніхто їх потім не шукає. Вони не несуть відповідальності за якість своєї продукції, не сплачують жодних податків. Вони ж підходять до поїздів і прямо з рук купують, не знаючи походження того товару. Роблять націнку, виходять з товаром і продають. Не може людина мати своє сільське господарство і сидіти отак зранку і до ночі кожен день. Людина, яка трудиться - не має на це часу, -  каже шепетівчанин Олег Грищенко. 

До слова, на порушників можуть скласти протокол за статтею 152 Кодексу України “Про адміністративні правопорушення”. 

Нагадаємо, що у Шепетівці визначені організовані точки продажу домашньою продукцією на продуктових ринках!!!

Стихійна торгівля у Шепетівці. Що змінилося за останній час?, фото-5

Що про вуличну торгівлю думають шепетівчани?

Зі стихійною торгівлею в місті триває боротьба вже багато років. Думки шепетівчан щодо проблеми різняться. Як правило, більшість людей підтримує і шкодує торговців не підозрюючі навіть що деякі усе купують на "Привокзалці" і перепродують з націнкою. Мовляв, для останніх це єдиний спосіб підзаробити і прогодувати сім’ю. Інші ж скаржаться на те, що така торгівля ледь не на кожному кроці їм заважає. На один з таких дописів натрапили на сторінці у соц. мережі. Там шепетівчанка Людмила Івасюк обурилась тим, що стихійних торговців інколи “розганяють”. А далі посипався шквал критики й обурення. Частина користувачів висловились в підтримку “стихійників”, інші - проти них. Ось що пишуть шепетівчани:

  • Доживете до їх років з пенсією в 3000 грн тоді будете обурюватися?!!
  • Моя пропозиція до влади - не чіпайте людей, поки йде війна!
  • А чому ці люди не йдуть на ринок і не торгують цивилізовано, а на запльованому асфальті?
  • В Україні воєнний стан, а не «анархія - мати порядку»!! Порядок та Правила торгівлі продовольчими товарами і продуктами харчування - ніхто не відміняв!!

Друзі, а чи підтримуєте ви стихійну торгівлю на тротуарах у Шепетівці? Діліться своїми думками у коментарях. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#стихійний ринок #шепетівка
live comments feed...