• Головна
  • СБУ перевірила більше 40 осіб у храмах УПЦ Хмельниччини, в тому числі на поліграфі
19:21, 26 січня 2023 р.

СБУ перевірила більше 40 осіб у храмах УПЦ Хмельниччини, в тому числі на поліграфі

СБУ перевірила більше 40 осіб у храмах УПЦ Хмельниччини, в тому числі на поліграфі

Наприкінці минулого року спецслужба анонсувала проведення безпекових заходів у семи храмах УПЦ московського патріархату на Хмельниччині. Перевірили десятки людей, і не лише з числа священників. Що вдалося виявити — розповів в ексклюзивному інтерв’ю для ХМ-ІНСАЙД начальник Управління СБУ в Хмельницькій області Тарас Цюцюра.

За його словами, Служба безпеки України не має жодних застережень до вірян, які відвідують церкви УПЦ, чи до діяльності будь-якої релігійної конфесії. А діє тільки тоді, коли “прикриваються релігією окремі особи, які вчиняють злочин“.

Ми розуміємо, що релігійне середовище дуже сприятливе для діяльності ворожої резидентури. Тому цей напрям якісно відпрацьовуємо. Управління працює на випередження – проводить системну роботу з протидії розвідувально підривній діяльності спецслужб РФ у релігійній сфері. Тобто, для унеможливлення втягування церквою окремих представників місцевого кліру і вірян у розпалювання релігійної ворожнечі та пропаганду війни”, – наголосив очільник обласної спецслужби.

Цюцюра розповів, що наприкінці минулого року співробітники УСБУ спільно з поліцейськими оглянули територію і приміщення культових споруд УПЦ у присутності представників їх релігійних організацій. Такі заходи проведено на культових об’єктах всіх районів: Шепетівського, Хмельницького, Кам`янець-Подільського. 

Перевірили більше 40 осіб, які перебували на території цих об’єктів. З декількома із них провели поглиблене опрацювання, в тому числі із застосуванням поліграфа. Тих, хто викликав у нас підозру щодо можливої співпраці з країною-агресором, посилено перевірили. І це не тільки священники”, – зауважив Цюцюра. 

Він додав, що у Хмельницькій області ні з початку повномасштабної війни, ні зараз фактів, які би давали підстави кваліфікувати дії представників релігійних організацій, як кримінально карані, чи наявності диверсантів або заборонених предметів, виявлено не було.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#СБУ #УПЦМПЦ
live comments feed...