• Головна
  • Десять років ув’язнення й 8 років без водійських прав: апеляційний суд залишив в силі вирок винуватцеві смертельної ДТП
10:15, 28 квітня 2023 р.

Десять років ув’язнення й 8 років без водійських прав: апеляційний суд залишив в силі вирок винуватцеві смертельної ДТП

Десять років ув’язнення й 8 років без водійських прав: апеляційний суд залишив в силі вирок винуватцеві смертельної ДТП

Автоаварія сталася близько 9 ранку 2 липня 2022 року на вул. Береговій у м. Шепетівка: п’яний водій, що їхав несправним автомобілем ВАЗ, на заокругленій ділянці дороги не врахував стан дорожнього покриття (ямковість), не обрав безпечної швидкості, змінив напрямок руху, не переконавшись у безпечності маневру, та збив 86-річну пішохідку. Опісля – зник з місця події. Від отриманої політравми жінка загинула.

Шепетівський міськрайонний суд визнав 38-річного шепетівчанина винним у порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом в стані алкогольного сп`яніння, що спричинило смерть потерпілого, та у залишенні потерпілої в небезпеці  й призначив йому остаточне покарання у виді 10 років ув’язнення з позбавленням права керувати транспортними засобами на 8 років. Також стягнув на користь сина загиблої моральну шкоду. Обвинувачений подав апеляційну скаргу на вирок, позаяк вважає, що у справі немає доказів, які б підтверджували, що він керував автомобілем в стані алкогольного сп’яніння. Запевнив, що випив після ДТП, бо був у стресовому стані. Також сказав, що поїхав з місця події, бо бачив, що жінка загинула й вже не потребувала допомоги. Тому просив закрити кримінальне провадження в частині притягнення його до кримінальної відповідальності й призначити більш м’яке покарання. На думку апеляційного суду, суд першої інстанції ухвалив законний, обґрунтований і вмотивований вирок й підстав його скасовувати чи змінювати, як те просить апелянт, немає. Колегія суддів визнала неспроможними показання апелянта про те, що він не їхав п’яним за кермом й звернула увагу на результати судово-токсикологічної експертизи, яку провели за постановою прокурора через 5 год після ДТП, оскільки водій відмовився пройти тест на тверезість. Навіть за таких умов кількість алкоголю в його крові перевищувала допустиму норму в 6 разів й становила 1,31 ‰. Те, що водій не підходив до потерпілої й після аварії просто поїхав далі, підтвердили відео з камер спостережень та очевидці.

«Обвинувачений протягом тривалого часу виявляв неповагу до встановлених норм та правил поведінки в суспільстві, попередньо вже притягувався до адміністративної відповідальності, знехтував приписами суду, якими йому було заборонено керувати транспортними засобами, в стані алкогольного сп`яніння свідомо сів за кермо несправного автомобіля, що свідчить про підвищену суспільну небезпечність вчиненого, та грубо порушуючи правила безпеки дорожнього руху в населеному пункті, вчинив тяжкий злочин, яким позбавив життя 86-річну жінку, завідомо залишив без допомоги потерпілу, яка перебувала в небезпечному для життя стані і позбавлена була можливості вжити заходів до самозбереження», – зазначив суд.

Відтак апеляційний суд залишив без задоволення апеляційну скаргу обвинуваченого, а вирок щодо нього – без змін.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#дтп #суд #вирок
live comments feed...