• Головна
  • У Хмельницькій області діятиме програма із розвитку української мови
13:02, 10 травня 2023 р.

У Хмельницькій області діятиме програма із розвитку української мови

У Хмельницькій області діятиме програма із розвитку української мови

Напередодні, 9 травня, на Хмельниччині побував Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. За його участі та керівництва області, освітянської спільноти краю підписано Програму розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя у Хмельницькій області на 2023-2025 роки.

Програма спрямована на видання книжок, розмовні клуби, створення цікавих локацій в різних сферах, що сприятиме підвищенню рівня володіння державною мовою громадянами України.

Серед основних цілей програми – координація роботи з впровадження норм законодавства щодо функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя, а також сприяння розвитку української мови та культури на теренах Хмельницької області для формування свідомого та патріотичного громадянського суспільства.

“Хмельниччина стала 17-ою областю в Україні, де затверджено мовну програму. Кожна така програма – це посилення позицій державної мови в усіх сферах суспільного життя, в освіті, культурі, державному управлінні, медіа, у сферах обслуговування та транспорту тощо”, – зазначив Тарас Кремінь.

За словами Уповноваженого, затвердження обласної програми – це потужний імпульс для утвердження української мови як державної, а також посилення контролю за дотриманням мовного законодавства в Хмельницькій області.

“Поділля бере активний курс на підтримку мовних ініціатив, на забезпечення мовних прав громадян України, в тому числі і внутрішньо переміщених осіб”, – зазначив Тарас Кремінь.

Впровадження програми буде здійснювати Департамент інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій та Департамент освіти та науки Хмельницької ОВА.

“Зараз ідеальний час, щоб нарешті остаточно поставити крапку в мовному питанні. Українська мова має бути скрізь і для всіх. Це наш маркер ідентичності та боротьби”, – наголосив перший заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#українська мова #хмельниччина #розвиток
live comments feed...