• Головна
  • Арештовано керівника "Хмельницькгаз" у справі масштабного розкрадання палива з газотранспортної системи України
14:12, 26 травня 2023 р.

Арештовано керівника "Хмельницькгаз" у справі масштабного розкрадання палива з газотранспортної системи України

Арештовано керівника "Хмельницькгаз" у справі масштабного розкрадання палива з газотранспортної системи України

Детективи Бюро економічної безпеки України та співробітники Служби безпеки України продовжують розслідування у справі про масштабне розкрадання палива з газотранспортної системи України (ГТС). Вчора стало відомо про арешт керівника "Хмельницькгаз" у зв'язку з його причетністю до злочинної схеми, якою керував олігарх Дмитро Фірташ.

У рамках розслідування правоохоронці зібрали докази злочинної діяльності, включаючи розкрадання газу з ГТС. Крім керівника "Хмельницькгаз", ще двоє посадовців - голови правління АТ "Івано-Франківськгаз" та АТ "Сумигаз" - також отримали підозру за статтею 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Зараз п'ятеро керівників окремих облгазів, які причетні до схеми, перебувають під вартою або внесли відповідну заставу. Загальна сума запобіжного заходу для них становить майже 900 мільйонів гривень. Серед компаній, до яких застосовано ці заходи, є "Закарпатгаз", "Львівгаз", "Вінницягаз", "Дніпропетровськгаз" та "Хмельницькгаз".

Нагадаємо, що розслідування цієї масштабної схеми привласнення державного газу було розпочато Бюро економічної безпеки України та співробітники Служби безпеки України вже декілька років тому. За даними слідства, схема діяла протягом періоду з 2016 по 2022 роки, а загальна сума завданої шкоди може перевищувати 18 мільярдів гривень.

Розслідування виявило, що керівники обласних газових компаній, контрольованих Дмитром Фірташем, спільно з ним привласнювали кошти, призначені на закупівлю палива для потреб громадян України. Правоохоронні органи отримали докази, що Фірташ надавав вказівки керівникам компаній, координував їхню діяльність і розробляв механізми виведення коштів, а також спроби приховати сліди злочинної діяльності.

Наразі проводиться досудове розслідування, під час якого встановлюється повне коло осіб, які брали участь у цій злочинній схемі. Крім того, розглядається питання про оголошення п'яти осіб у міжнародний розшук. За звинуваченнями, які їм пред'являють, фігурантам загрожує до 12 років позбавлення волі.

Арештовано керівника "Хмельницькгаз" у справі масштабного розкрадання палива з газотранспортної системи України, фото-1

Варто зазначити, що згідно з Конституцією України, особа вважається невинуватою, поки її вину не буде доведено в законному порядку та встановлено обвинувальним вироком суду.

Ситуація з розкраданням палива з ГТС підкреслює необхідність боротьби з корупцією та зловживанням владою в енергетичному секторі. Уряд та правоохоронні органи продовжують здійснювати заходи для

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ДБР #Хмельницькгаз #корупція
live comments feed...