• Головна
  • Колодязі Шепетівки перевірили на вміст нитратів, результати приголомшили
16:42, 12 червня 2023 р.

Колодязі Шепетівки перевірили на вміст нитратів, результати приголомшили

Колодязі Шепетівки перевірили на вміст нитратів, результати приголомшили

Результати останнього відомчого контролю питної води у місті Шепетівка виявили підвищений рівень нітратів, що створює серйозну загрозу для здоров'я мешканців. Повідомляє Шепетівське Районне Управління Держпродспоживслужби 

За даними дослідження, проведеного на початку червня цього року, з 63 проб води, 46 містили відхилення від нормативних показників ДСанПіН 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання людиною".

Фахівці встановили, що 31 зразок води не відповідає фізико-хімічним показникам, а саме містить високий рівень нітратів, перевищуючи нормативні показники. Заборонено використовувати воду з криниць, у яких вміст нітратів перевищує 50 мг/л, а саме 31 колодязя у Шепетівці виявили забруднену нітратами воду. Особливо ця проблема небезпечна для дітей перших двох років життя та вагітних жінок, які є найбільш чутливими до нітратів.

Нітрати – це солі азотної кислоти. Вони потрапляють у воду із побутовими та сільськогосподарськими стоками (з грядок, які обробляються добривами, тваринницьких та птахоферм, вигрібних ям та дворових вбиралень тощо). Найбільша концентрація нітратів спостерігається у поверхневих джерелах, ґрунтових водах та колодязях. Якщо ви вживаєте воду з колодязя – перевірте її на рівень нітратів. Це можна зробити в багатьох акредитованих лабораторіях.

Нітрати, що потрапляють у воду з побутовими та сільськогосподарськими стоками, представляють серйозну загрозу здоров'ю. Довготривале вживання забрудненої нітратами води може призводити до розвитку хронічної нітратної інтоксикації. Особливо уразливими до цього є діти та люди похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи.

Місцеві органи самоврядуванання та власники колодязів несуть відповідальність за якість питної води та стан водопостачання. Відповідно до вимог Законів України "Про питну воду та питне водопостачання" та "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", а також Державних санітарних правил і норм 2.2.4-171-10, ця проблема має бути вирішена органами місцевого самоврядування та власниками колодязів.

З метою запобігання небезпеці для здоров'я, мешканцям Шепетівки рекомендується перевірити рівень нітратів у вживаній воді. Це можна зробити в акредитованих лабораторіях, які надають відповідні послуги. Також варто враховувати, що нітрати є термостійкими сполуками, тому кип'ятіння води не знищує їх. Для збереження якості води рекомендується вживати її свіжою та зберігати відкриті пляшки у холоді.

Нагадаємо, що правильне розташування та обладнання джерела водопостачання, колодязя, а також дотримання відстані від джерел забруднення є важливими факторами для забезпечення якості води. Глибина джерела води також може впливати на її чистоту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#нітрати #колодязь #дослідження
live comments feed...